Irene Svenonius (M) - ”Stockholmarna ska kunna få ihop sitt vardagspussel på ett klimatsmart sätt”

25 januari 2017

Stockholms Läns Landstings nytillträdda finanslandstingsråd delar med sig av sina tankar inför sitt kommande arbete.

Grattis till din nya roll! Hur känns det att vara nytillträtt finanslandstingsråd?

- Tack! Det känns bra, roligt och spännande. 

Vad kommer vara dina främsta prioriteringar i ditt kommande arbete?

- Effektiv användning av skattepengar. Det vill säga att vi ska ha långsiktig balans i ekonomin, god kontroll på såväl ekonomi som verksamhet och ordning och reda i styrning, ledning och upphandling. Säkerställa en tillgänglig sjukvård av god kvalitet med stor valfrihet för stockholmarna. Samt se till att kollektivtrafiken är pålitlig och växer så att stockholmarna får ihop sitt vardagspussel på ett klimatsmart sätt. 

Vad ser du som den största utmaningen framgent?

- Det är att klara behoven av sjukvård och kollektivtrafik i ett snabbt växande län, när samtidigt Stockholm som enda landsting i Sverige betalar - allt mer - till skatteutjämning. Vi har växtvärk, men regeringen vill inte se det.

Vad är din vision för Stockholms Län?

- Vi är ett växande län där möjligheter till utbildning och arbete lockar, där vi respekterar människors egna livsval och som förenar storstadens alla lockelser och utbud med närhet till grönområden, bad och friluftsliv.

Vad gör du helst en ledig dag i Stockholm?

- En sådan dag bestämmer barnen. Då blir det en promenad till någon av alla lekplatser i Näsbypark med Pokémonjakt eller någon gång Gröna Lund inne i stan.