51 värdefulla tips till Almedalen

8 juni 2016

Det går inte att undgå det faktum att Almedalen närmar sig med stormsteg. Med bara några veckor kvar till matchstart tänkte vi på Hegeli dela med oss av våra bästa tips inför en lyckad vecka!

Inför Almedalsveckan

1. Planera strategiskt! Hur ska du försäkra att du får ut det mesta av din vistelse?

2. Bestäm dig för vad du vill uppnå med ditt deltagande redan innan du åker: Vem vill du träffa? Hur ska du få till ett möte? Vad vill du ha med dig från mötet?

3. Scanna av veckans program innan du åker. 

4. Läs på! Kolla in kartan, restaurangerna och evenemangen.

5. Boka upp viktiga möten i god tid! Under Almedalsveckan rör sig ca 20 000 personer på en liten yta och tiden är knapp. Försäkra din vecka med god framförhållning.

6. Var förutsägbar! Berätta i förväg för ditt nätverk hur du kommer mingla och var du kommer delta så är chansen större att ni möts.

7. Se till att du säkrar din biljett till slutna sällskap, mingel och DJ-Battle innan du åker.

8. Hyr cyklar! Helt klart det enklaste färdmedlet på ön.

9. Vilka organisationer vill du spana in lite extra? Kolla av när just de har aktiviteter och se till att gå på deras seminarier och mingel.

10. Packa med bra skor för att göra dagen behagligare och lite längre...

11.  …men glöm inte att de ska vara foto-vänliga också!

12. Håll koll på kalendariet på www.almedalsveckan.info eller i appen Almedalsguiden

13. Där kan du även skapa ditt eget program för veckan!

14. Vässa din hisspitch! Kan du sälja in dig och ditt företag på 30 sekunder? Om inte är det dags att börja öva…

15. Se över er PR-strategi! Det gäller allt ifrån hur ni ska synas på stan, omvärldsbevaka eller nå ut med ert budskap. Väl är på plats behöver ni kunna agera snabbt och säkert!

16. Hyr du bostad? Dubbelkolla att lakan och handduk ingår. Måndagen den 4 juli är sannolikt de flesta affärer tomma på lakan och handdukar.

17. Planera med marginaler! Visby är visserligen en liten plats till ytan men under denna vecka kan spontana möten, demonstrationer och en och annan PR-kupp ändra om i schemat för vilken tidsoptimist som helst. Då är goda tidsmarginaler räddningen.

18. Följ relevanta konton på Twitter! Vi kommer t.ex. följa @makthavare, Almedalen Just nu, Almedalsguiden, de stora dagstidningarna och förstås alla de politiska partierna, partiledarna och ungdomsförbunden.

19. Viktigt att packa ned: solglasögon, solskydd, paraply, portabel laddare och visitkort.

 

Under Almedalsveckan

20. Värdera din tid. Kom ihåg varför du är där och prioritera möten som är långsiktigt värdefulla.

21. Våga vara spontan. Det härliga med Almedalen är ändå möjligheterna till spontana möten. Utnyttja det!

22. Ät aldrig ensam. Om du inte har ett lunchmöte inbokat – gå på ett mingel. 

23. Ha alltid visitkorten lättillgängligt. Och glöm inte byta visitkort även vid korta möten, det lönar sig i efterhand.

24. När du får visitkort, skriv en rad direkt på kortet så du vet senare i vilket sammanhang ni träffats och vad det var ni skulle ta vidare kontakt om.

25. För den digitala: utnyttja appar som t.ex. Business card reader som scannar av och samlar dina fysiska visitkort direkt i mobilen. Väldigt praktiskt!

26. Ha ett öppet sinne och var alltid glad när du träffar nya ansikten!

27. Håll koll på partiernas utspel. Trots konkurrensen är fortfarande partiledartalen den största snackisen. Du behöver inte lyssna till alla tal, men du behöver ha koll på de stora dragen.

28. Konkurrera inte med de politiska talen. Det är helt enkelt ingen idé att försöka få uppmärksamhet mellan 19-20 när Sveriges politiska ledare gör sitt kanske viktigaste framträdande för året. 

29. Och om medieutrymmet råder extra hög konkurrens under veckan. Vill ni ha medialt genomslag? Då kan det vara mer framgångsrikt att presentera sig för journalister och på så sätt möjliggöra för mediala insälj i framtiden, istället för att försöka få en journalist att nappa på just ert utspel. 

30. Business Arena Visby på Burmeister är en mycket bra mötesplats varje morgon! Här presenteras dessutom en lättsam spaning inför dagen som kommer! 

31. Allt händer i centrala Visby. Almedalsparken, Donners plats och Stora torget är bra platser att röra sig på. Fördriv tid här mellan evenemangen så kanske du stöter på människor du känner/vill känna.

32. Men ska du ta dig genom centrala Visby på kort tid? Undvik då Donners plats och satsa på bakgator som Bremergränd och Volters gränd. 

33. Glöm inte att också spana in vilka utställare som är på plats. Bland alla massmedietält, ballonger och nykterhetsinformation finns också en hel del branschföretag som ställer ut och gärna berättar mer om sina idéer och koncept. Utnyttja det. Lär dig mer om dina konkurrenter och knyt nya kontakter.

34. Omvärldsbevaka! Notiser är aldrig så uppskattade som under Almedalsveckan. 

35. Delta gärna på sociala medier. Men undvik hetsiga diskussioner som kan skada ditt varumärke.

36. Håll koll på de viktigaste hashtagsen på Twitter, tex. #svpol #almedalsveckan och förstås #bopol

37. Sociala medier är det mest användbara mediet under veckan. Följer du de tidigare nämnda kontona så är du med i matchen! 

38. Har du missat att boka bord för kvällen? Ett bra ställe utan bordsbokning under kvällstid är till exempel Crêperie & Logí på Wallers plats 3.

39. Visa upp ditt varumärke! Ta på dig din pin, tröja eller keps och berätta var du kommer ifrån. 

40. Delta! Det kanske bästa sättet att få uppmärksamhet och skapa goda relationer är att delta på seminarium och debatter. Att berätta vem man är och vara tydlig med sitt perspektiv i frågan hjälper för att bli ihågkommen. 

41. Hitta de seriösa seminarierna för din bransch! Där finns ofta sakkunniga personer som kan mycket om en viss sak (även om de inte syns och hörs mest). Det kan bli ett värdefullt utbyte.

42. Lyssna! Som vi berättade i det här inlägget vinner man mycket på att vara en bra lyssnare. Detta gäller inte minst under Almedalsveckan då de flesta har fullt upp. Att träffa en bra lyssnare kan vara nyckeln till en fortsatt god dialog.

43. Våga fråga!

44. Om du bor en bit bort, tänk in hela dagen när du klär på dig på morgonen. Det tar onödig tid att åka fram och tillbaka.

45. Varannan vatten, det är en dag imorgon också…

46. …eller så kan du testa på de alkoholfria alternativen!

47. Pausa! Köp en glass. Lukta på rosorna. Kolla in solnedgången. Och så på’t igen! 

 

Efter Almedalsveckan

48. Gå igenom visitkortshögen, tacka för senast och följ upp intressanta möten. 

49. Utvärdera är A och O! Gå tillbaka till strategin och utvärdera vad du fick ut av din närvaro under Almedalsveckan. Är du nöjd? Vad kan du göra bättre? Skriv upp och ta med till nästa år.

50. Vänta inte med uppföljning och utvärdering till efter semestern – det är en evighet!

51. Boka upp nästa års boende redan nu, det gör alla andra!   

Kontakta oss gärna för fler tips och råd inför, under och efter Almedalsveckan!