3 tips inför möte med beslutsfattare (del 2)

28 april 2016

Tidigare publicerade vi tre handfasta tips som kan vara bra att tänka på inför möte med beslutsfattare, politiker eller tjänsteman. Nu bjussar vi på ytterligare tre tips för att mötet ska bli givande för bägge parter.

1. Lyssna!

Förberedelser i all ära men glöm inte heller att lyssna. Detta kanske kan låta motsägelsefullt, men konsten för ett bra möte handlar ändå mest om ett aktivt lyssnande. Att vara nyfiken och intresserad skapar ett avslappnat möte och hjälper dig komma ihåg viktiga detaljer som du kommer behöva senare. 

Så hur blir man en bra lyssnare? Lägg ned anteckningar, mobil och bilder. Sluta tänk på vad du ska säga härnäst. Sluta tänk så mycket överhuvudtaget på vad personen egentligen försöker säga och lyssna mer på vad som faktiskt sägs

 2. Presentera lösningar!

I slutändan vill ni hitta samförståelse för varandras områden. Oavsett agenda så ökar dina chanser när du kan presentera konkreta lösningar till det samhällsproblem det gäller. Det hjälper beslutsfattare att förstå er agenda och att själva göra skillnad i sitt arbete.

Vad föreslår ni? Kanske är du och politikern inne på samma spår, kanske inte. Men att presentera lösningar till en fråga, ett ärende, kommer hjälpa er att ta mötet till nästa nivå. Då kan ni få direkt feedback och ni kommer båda gå från mötet med vetskap om hur ni ska agera i den specifika frågan.

3. Gör ett bra avslut

Möten slutar alltför ofta med att någon tittar på klockan, utropar att tiden har runnit ut och reser sig för att skynda vidare till nästa möte. Det är ofta dolkstöten för en positiv fortsättning. 

Se istället till att ni i god tid avrundar mötet tillsammans. Gör en summering av vad som har sagts, vad ni är överens om, vem som ska göra vad och tid för uppföljning. Då öppnas dörren för en fortsättning.