Utgången av USA-valet präglar framtiden

Karin Sundin
·
7 november 2016

Utgången av det amerikanska presidentvalet den 8 november kommer att prägla USA och resten av världen under de kommande åren.

Den djupa klyftan mellan kandidaternas politiska idéer har sysselsatt analytikerna de senaste månaderna. Många har räknat på effekterna av Donald Trumps frihandelsfientliga politik. Trump vill lämna världshälsoorganisationen WTO, säga upp handelsavtal och införa höga tullar på import från Kina och Mexiko. Flera experter, bland annat Dagens Nyheters Johan Schück, varnar för ett handelskrig - något som i sin tur skulle få allvarliga säkerhetspolitiska konsekvenser.

Utgången av valet påverkar inte bara den amerikanska aktiemarknaden utan i minst lika hög grad länder som Sverige med vår stora andel export och import.

SEB spår att en Trumpseger skulle innebära en omedelbar nedgång, 4-6 procent för det breda amerikanska indexet S&P 500 och ännu mer, 8-10 procent, för Stockholmsbörsens storbolagsindex. Den nedgången skulle fortsätta och fördjupas på ett års sikt och kronan skulle försvagas.

Också en seger för Hillary Clinton lär innebära en mer protektionistisk handelspolitik. Clinton vill omförhandla Nafta-avtalet och har vänt i frågan om TPP-avtalet. Men få tror att Clintons omsvängning skulle få särskilt dramatiska konsekvenser. SEB förutspår att en Clintonseger skulle leda till en försiktig uppgång på kort sikt och en mer stabilt positiv utveckling på längre sikt.

Efter åren som utrikesminister är utrikespolitiken ett av Clintons starkaste kort. Osäkerheten är desto större kring Trumps utrikes- och försvarspolitiska agenda. Hans oförutsägbarhet, hans hårda retorik, hans uppskattning av Vladimir Putins ledarstil, hans tankar om att erkänna Rysslands annektering av Krim och om USAs samarbete inom Nato skulle kunna få långtgående säkerhetspolitiska konsekvenser. Inom EU har Trumps hyllningar av Brexit uppmuntrat ytterkantspartier och EU-kritiker, medan andra oroar sig för vad effekterna av ett amerikanskt närmande till Ryssland kan bli för EU.

Oavsett utgången av valet har spelreglerna för den amerikanska politiken förändrats. Aldrig tidigare har ett parti tagit avstånd från sin egen kandidat på det sätt som ledande republikaner idag tar avstånd från Trump. Rena personangrepp på moståndarens karaktär och förmåga är förvisso inga nyheter i amerikansk politik. Men Trumps mer eller mindre förtäckta hot både mot Clinton och efter sista debatten om huruvida han ens kommer att respektera valresultatet (och därmed hela valsystemets legitimitet) har inneburit en inrikespolitisk osäkerhet som också påverkar omvärlden.

Du som är intresserad av valutgången och vad den kan tänkas innebära är välkommen till Hegelis frukostmingel på Berns den 9 november kl. 07.30. Niklas Nordström (S), kommunalråd i Luleå och USA-kännare och Linnea Swedenmark, föreläsare och ledarskribent på Aftonbladet, samt Benjamin Dousa, nyvald förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet, kommenterar nattens valresultat. Mer information om vårt frukostmingel hittar du här.